Despre Noi


Misiune

Opinia Publică Activă (OPA) este o asociație non-profit care își propune realizarea de instrumente pentru implicarea activă a opiniei publice in viața publică românească, responsabilizarea persoanelor publice, promovarea dialogului social.


Nota Publica este primul instrument online dezvoltat de OPA, care își propune responsabilizarea persoanelor publice, prin vot de încredere sau vot de blam acordat de opinia publică persoanelor publice.


Concept

Am demarat într-o formulă foarte simplă, cu o singură pagină, din care se poate vota direct o persoană publică, argumentând votul. În aceeași pagină pot fi vizualizate voturile și argumentele celorlalți cetățeni.

Persoana pe care am selectat-o pentru a demara micul nostru experiment este, bineînțeles, Traian Băsescu, președintele pentru care urmează să ne exprimăm în mod oficial susținerea la referendumul de pe 29 iulie.


Fiind vorba de vot, este foarte important modul de autentificare. Am optat pentru formula de login cu contul de Facebook deoarece aceasta este o metodă simplă de login și asigură deja un anumit grad de protecție în ceea ce privește identitatea reală și unicitatea votului.

În versiunea 2.0 vom introduce și posibilitatea de înregistrare pe site, cu un mecanism de verificare.


Este extrem de important să argumentați, succint, votul. Vă rugăm să analizați argumentele pro și contra susținerii persoanei și să selectați motivul principal, cel care a înclinat balanța în mod decisiv.

Vom modera argumentația, aceasta trebuie să fie la obiect și limbajul civilizat.


Următoarele persoane publice pe care le vom adăuga pe site le vom alege împreună. Deasemenea, întreaga platformă o vom dezvolta treptat împreună.


Opinia publică nu poate deveni puternică prin mari eforturi individuale. Nu este sustenabil. Doar prin eforturi mici ale noastre, ale tuturor, avem șanse să devenim o forță activă, să controlăm cu adevărat destinele noastre și ale acestei țări!